Arbeta i par för ökad flexiblitet?

Läste precis en riktigt intressant artikel om Menlo, ett mjukvaruföretag som minst sagt ligger i framkant gällande agila metoder och Lean. Rekommenderas starkt för alla som är intresserade av området. En del som jag var tvungen att blogga om här är vad företaget gör för att upprätthålla medarbetarnas flexibilitet.

På Menlo arbetar alla i par. På varje dator, tangentbord och mus går det två programmerare. Varje vecka byts paren ut. Genom detta lär sig alla medarbetare konstant nya områden av varandra samtidigt som de lär känna alla på ett djupare plan. Men den kanske viktigaste anledningen till detta arbetssätt är att undvika vad deras VD kallar för “torn av kunskap” – d.v.s. lägen när det bara är en person inom hela organisationen som har kunskap om ett visst område, vet i vilket steg ett projekt är och vad som krävs härnäst. Risken är att sådana personer blir låsta, känner press och inte kan/har tid att göra någonting nytt. I värsta fall kan de inte ens ta ledigt. Även företaget blir även extremt sårbart – vad händer om personen försvinner? Detta problem tror jag de flesta företag kan känna igen sig i. Genom ökat samarbete mellan kollegor minskas denna risk.

Posted in Agil HR. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

3 Responses to Arbeta i par för ökad flexiblitet?

 1. Kalle E says:

  Spontant känns det som ett otroligt dyrt sätt att komma runt “tower of knowledge”problemet. Dubbelt så många programmerare, tänker jag automatiskt.

  Fast det kanske inte är så? Kan två programmerare på en dator faktiskt göra lika mycket produktivt jobb som två programmerare på var sin?

  Från mitt eget jobb så vet jag ju att en person till som jobbade med mig, det skulle bli en lön till. Och det skulle inte gå att motivera jämfört med outputen.

 2. Magnus says:

  Intressant! och definitivt hjälper detta företag och människor att kunskapen och verksamheten inte blir så personberoende..

  MVH
  //Magnus

 3. Calle says:

  Kalle E: Att arbeta i par passar nog inte alla arbeten. Men om flera personer har liknande arbetsuppgifter och dessutom jobbar med företagets kärnverksamhet kan denna metod vara attraktiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.